Снимка: БулфотоБългария продължава да е под наблюдение. Твърдението, че механизмът за

...
Снимка: БулфотоБългария продължава да е под наблюдение. Твърдението, че механизмът за
Коментари Харесай

Еврокомисията отговори на Елена Йончева: България продължава да е под мониторинг

Снимка: Булфото

България продължава да е под наблюдаване.  Твърдението, че механизмът за наблюдаване на правораздаването и върховенството на правото в България е изнемощял, не е правилно .

Това излиза наяве от отговор на зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова на писмен въпрос, насочен от евродепутата Елена Йончева.

Последният отчет по тази процедура беше оповестен през есента на 2019 година Оттогава  представители на ГЕРБ спекулират, че механизмът е преустановен, само че обяснението на Еврокомисията е недвусмислено .

В писмения отговор на Вера Йоурова категорично се отбелязва, че „ понастоящем Решение 2006/929/ЕО на Комисията за основаване на Механизъм за съдействие и инспекция в България остава в действие. В сходство с неговите условия, за анулацията му е належащо ново решение на Комисията, откакто се вземат поради забележките на Европейския парламент и на Съвета, показва тя, представена от Фрогнюз.

Зам.-председателят на Европейската комисия напомня изводите от есента на 2019 година като отбелязва, че те към момента са в действие – „ не престават да съществуват редица провокации, в това число гарантирането на ефикасни наказателни следствия  и постигането на солидни резултати във връзка с окончателните присъди по каузи за корупция по високите етажи на властта. Комисията не е трансформирала своята оценка, съдържаща се в отчета от октомври 2019 година “

В същото време комисар Йоурова оповестява, че Европейската комисия „ поддържа тясна връзка с българските органи и, както и с всички страни членки, стартира разговор в навечерието на идния нов отчет по отношение на върховенството на правото, в който специфична глава е отдадена на битката с корупцията. “

Нещо повече –  оценката за положението на върховенството на правото се трансформира в изискване пред страните-членки за приемане на европейско финансиране  като е допустимо даже да се стигне до съкращаване или прекъсване на средствата. Разпределянето на парите от идната Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз ще бъде обвързано и със спазването на върховенството на правото, а към този момент публично се удостовери, че България остава обект на мониторинг от страна на Европейската комисия по този въпрос, разяснява евродепутатът Елена Йончева.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР